Asociația 
GAL Ținutul Verde

LEADER
2023-2027

LEADER
2014-2020

MENU

Teritoriul acoperit de SDL – GAL Ținutul Verde

1. Caracterul geografic, demografic al zonei acoperite

Oraș Costești - Argeș
Număr de locuitori: 9460
Suprafață: 108.34 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Bradu - Argeș
Număr de locuitori: 10.032
Suprafață: 41.662 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Bârla - Argeș
Număr de locuitori: 4.116
Suprafață: 103.73 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Buzoești - Argeș
Număr de locuitori: 5.056
Suprafață: 140.02 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Căldăraru - Argeș
Număr de locuitori: 2.064
Suprafață: 60.07 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Căteasca - Argeș
Număr de locuitori: 3.716
Suprafață: 81.71 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Hârsești - Argeș
Număr de locuitori: 2.067
Suprafață: 55.12 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Lunca Corbului - Argeș
Număr de locuitori: 2.485
Suprafață: 90.00 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Miroși - Argeș
Număr de locuitori: 1.949
Suprafață: 47.89 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Oarja - Argeș
Număr de locuitori: 2.692
Suprafață: 37.64 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Săpata - Argeș
Număr de locuitori: 1.513
Suprafață: 47.30 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Stolnici - Argeș
Număr de locuitori: 2.860
Suprafață: 78.55 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Ungheni - Argeș
Număr de locuitori: 74.96
Suprafață: 31.34 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Vedea - Argeș
Număr de locuitori: 3.459
Suprafață: 68.36 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Colonești - Olt
Număr de locuitori: 1.688
Suprafață: 49.02 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Corbu - Olt
Număr de locuitori: 2.118
Suprafață: 49.84 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Tufeni - Olt
Număr de locuitori: 2.495
Suprafață: 71.18 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie
Comuna Sârbii-Măgura - Olt
Număr de locuitori: 1.789
Suprafață: 42.81 kmp
mai multe detalii găsiți pe website primărie

Teritoriul LEADER constituit prin Asociația GAL Ţinutul Verde cuprinde 14 UAT-uri din judeţul Argeş: Vedea, Săpata, Bradu, Oarja, Căteasca, Lunca Corbului, Buzoeşti, Stolnici, Hârseşti, Ungheni, Bârla, Căldăraru, Miroşi şi Oraşul Costeşti şi 4 UATuri din judeţul Olt: Coloneşti, Sârbii-Măgura, Corbu şi Tufeni.

Este situat în aria celor două câmpii ale judeţului Argeş – Câmpia Înaltă a Piteştilor şi Câmpia Găvanu Burdea.

2. Caracteristici socio-economice

Cu o populație de 61.908 locuitori, există tendința de scădere față de recensământul trecut, înregistrând o scădere cu 9,13%, influențată în parte de scăderea natalității și de migrarea populației rurale spre urban (pentru asigurarea unui loc de muncă care să confere un venit stabil, să acopere nivelul de pregătire și să asigure resursele susținerii unei familiei cu copii).

Structura pe sexe este relativ echilibrată: 50,85% femei și 49,15% bărbați.

Structura pe vârste este caracterizată printr-un relativ dezechilibru, procesul accentuat de îmbătrânire demografică fiind evident. Din datele statistice rezultă:  - copii între 0 și 18 ani - 14,98%

  • tineri între 18 și 30 ani – 14,90%
  • adulți între 31 și 64 ani – 49,22%
  • peste 65 de ani – 20,90%

Procentul populației ocupate raportat la populația activă din teritoriu este de aproximativ 65%.

Tendința de migrare se manifestă mai ales în rândul femeilor tinere decât în rândul bărbaților. Plecarea acestora este cauzată de lipsa locurilor de muncă pentru femei și de lipsa serviciilor și facilităților ”specifice vârstei”. 

Activitățile neagricole se bazează pe complementările față de agricultură dar acestea nu exclud posibilitatea de înființare a întreprinderilor mici și mijlocii în alte domenii (strat-up-uri); faptul că furnizează forța de muncă disponibilă vine în completarea economiei spațiului rural.

3. Caracteristici economice de mediu și climă

Regimul climatic este temperat-continental. Calitatea apei este influențată de prezența în sol a nitraților și nitriților mai mare de 40 mg/l în 6 din UAT-urile componente, agricultura având rol predominant în economia teritoriului. 

Calitatea aerului este favorizată de existența unei suprafețe de aproximativ 12.226 ha pădure. 

Deși în completarea preluării selective a deșeurilor au fost accesate proiecte pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, stații de reîncarcare pentru vehicule electrice, modernizare iluminat public, centre de colectare prin aport voluntar, sisteme individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, etc., schimbările climatice și degradarea mediului sunt în continuare probleme cu care se confruntă și teritoriul Asociației GAL Ținutul Verde, oamenii, natura și economia fiind afectați deopotrivă de acestea.

4. Particularități în domeniul infrastructurii de bază, în domeniul educațional și social, patrimoniu arhitectural și cultural

4.1. Infrastructură de transport:

Conectivitatea rutieră atât cu exteriorul cât și între UAT-urile componente este asigurată prin autostradă, drum expres, drumuri naționale, județene, comunale și locale. Teritoriul este străbătut de calea ferată Bucureşti-Craiova, Piteşti-Turnu Măgurele şi Piteşti-Piatra Olt cu staţii în 7 UAT-uri componente. La Bradu există Aerodromul Geamăna care poate fi folosit și pentru primirea avioanelor în situații de urgență.

4.2. Infrastructură edilitară:

Rețeaua de alimentare cu apă potabilă rămâne în continuare deficitară. Lungimea rețelei de canalizare este mult mai redusă fată de lungimea rețelei de apă. Pentru reducerea decalajului tinând cont și de caracteristicile geografice sunt oferite soluții alternative: micro stații de epurare, fose ecologice, fose septice, etc.

Deși traversat de magistrala de transport gaze Corbu – București, în mare parte locuințele nu au acces la gaze. 

4.3. Domeniul educațional și social

Este caracterizat de existența unei rețele școlare pentru învățământ preșcolar și școlar gimnazial în fiecare UAT component, completat cu învățământ antepreșcolar și liceal cu profil tehnologic și agricol și susținut pe activități extrașcolare de ONG-uri relevante, de cămine culturale, Case de cultură  și ”Clubul copiilor și elevilor” din Orașul Costești. Biblioteca rurală tinde să fie acoperită /înlocuită de ”biblioteca virtuală”. 

Serviciile sociale sunt furnizate în sistem privat prin Cămine pentru bătrâni, ONG-uri care au ca misiune combaterea sărăciei şi problemele sociale ale comunităţii în care activează și în sistem public prin compartimentele de asistență socială existente în fiecare UAT.

Există două spitale, în oraşul Costeşti şi Comuna Vedea (Spitalul de psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea – singura unitate sanitară din județul Argeș care asigură asistență medicală pentru pacienții cronici cu afecțiuni psihice), a unei unităţi SMURD în oraşul Costeşti, un centru de permanență medicală în comuna Bârla, CMI-uri şi farmacii; lipsesc cabinetele stomatologice și seviciile sanitar-veterinare.

4.4. Patrimoniu arhitectural și cultural

– dominat de patrimoniu imaterial (Călușul - inclus pe lista UNESCO drept "capodoperă a Patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii") şi cămine culturale, catalizatori ai conservării şi consolidării identităţii locale, susţinerii şi promovării tradiţiilor locale (dansuri populare, obiceiuri locale). Alături de biserici, în incita Mânăstirii ”Sf. Treime” din UAT Vedea există un muzeu religios și de artă populară iar în orașul Costești un Muzeu etnografic. În localitatea Colonești, județul Olt există Centrul muzeal aviator Alexandru Șerbănescu.

Viața în spațiul rural oferit de Teritoriul GAL Tinutul Verde, mai mult decât în orice alt mediu social, este așezată pe o serie de norme emanate din experiență de viață, din tradiții, obiceiuri și cultură locală. Viața socială și culturală, caracteristicile ”ruralului” reprezintă un patrimoniu de neegalat, element care alături de economie, mediu și climă, dă adevărata dimensiune a spațiului rural.

Copyright © 2016 - 2024 GAL Ținutul Verde - Toate drepturile rezervate. Informațiile și documentele furnizate în acest portal web sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării. 
Acest portal web nu reprezintă poziția oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea și coerența acestor informații aparține celor care administrează site-ul.
webdesign & hosting by