Parteneriatul GAL Ţinutul Verde cuprinde un număr de 80 parteneri din care 59 sunt privaţi şi 18 sunt publici (UAT-uri). Dintre partenerii privaţi, 45 sunt agenţi economici, 13 sunt reprezentanţi ai societăţii civile şi o persoană fizică relevantă. Parteneriatul este echilibrat şi reprezentativ pentru zonă. Caracterul incluziv și nediscriminatoriu al Parteneriatului Asociației GAL Ținutul Verde înseamnă ”informație, gândire, acțiune și atitudine în același timp” cu scopul realizării PERFORMANȚEI în Teritoriul acoperit de intervențiile propuse prin SDL, valorizând în esență două concepte de bază: unicitate (parteneriat de tip LEADER ca inițiativă de jos în sus în care dezvoltarea locală este plasată sub responsabilitatea comunității) și diversitate (parteneriat privat - public cu o componență echilibrată reprezentată de sector public, sector privat și societate civilă din diverse domenii și categorii de interes, cu reprezentanți inclusiv tineri și femei, respectând principiul promovării egalității între bărbați și femei și a integrării de gen, principiul nediscriminării pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Interesul comun al partenerilor este de a dezvolta durabil şi integrat comunitatea şi de a realiza acţiuni comune în acest sens, de a direcţiona iniţiativele locale către o viziune adaptată nevoilor locale de a crea plus valoare pentru Teritoriu care să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii, printr-o IMPLICARE participativă, de jos în sus, reprezentând cheia implementării schimbării în Teritoriu.
În elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru perioada 2023 - 2027 a fost implicată comunitatea în realizarea unui set de activități derulate în cadrul proiectului ”De la conformitate la performanță - Asociația GAL Ținutul Verde” finanțate prin sub-măsura ”Sprijin pregătitor, susținute de dezbateri publice și întâlniri ale partenerilor cu livrabile materiale de informare, chestionare, minute ale întâlnirilor, liste de prezență și distribuire a materialelor către participanți și fotografii relevante. Activitățile de animare, informare și consultare au fost realizate cu Scopul identificării nevoilor reale ale Teritoriului GAL Ținutul Verde fiind pus în aplicare principiul LEADER, conform căruia Dezvoltarea Locală este plasată sub responsabilitatea Comunității. Activitățile care s-au realizat pentru cele 18 UAT-uri componente ale Teritoriului GAL Ținutul Verde au fost următoarele: 18 dezbateri publice(cate una in fiecare UAT component) cu rezultat 372 chestionare, 3 intalniri ale partenerilor cu rezultat 160 chestionare. În urma realizării activităților au fost identificate nevoile, s-au stabilit obiectivele SDL, sau identificat tipurile de intervenții corelate cu Tema unificatoare, PERFORMANTA IN TERITORIU, s-a conturat pe etape SDL-ul și în cea de a 3-a întâlnire a Partenerilor s-a validat.
Pe site-ul Asociației GAL Ținutul Verde prin secțiunea Sub-măsura 19.1 - Sprijin pregătitor - SDL 2023 - 2027 a fost postat Calendarul dezbaterilor publice și a celor 3 întâlniri ale partenerilor, Afiș informativ și Programul achizițiilor fiind asigurată transparența activităților realizate și respectarea dreptului la liberă exprimare.
Pe toată perioada de implementare a proiectului au fost respectate elementele de identitate vizuală. Au fost amplasate la sediu și la Sucursala Bârla câte o plăcuță informativă privind implementarea proiectului .